Zdrowe gotowanie – czyli do czego przydaje się folia aluminiowa?

0
637

Folia aluminiowa to niesłychanie powszechny artykuł, który możemy znaleźć właściwie w każdej kuchni. Wiele osób używa jej do przechowywania wędlin czy serów w lodówce, ponieważ hamuje ona rozprzestrzenianie się zapachów. Jeśli chcesz zadbać o nieco zdrowszy tryb życia i lepiej się odżywiać – spróbuj wykorzystać folię aluminiową do przygotowywania posiłków. Gwarantujemy, że zyskają one doskonały smak, a odpowiednio doprawione okażą się o wiele smaczniejsze niż te, przygotowywane na głębokim tłuszczu!

Jakie zalety ma pieczenie potraw w folii aluminiowej?

Folia aluminiowa w gwiazdki doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania potraw w piekarniku. Zarówno owoce i warzywa, jak i ryby czy mięso przyrządzone w ten sposób okażą się zdrowym, smacznym posiłkiem. Polewanie potraw tłuszczem lub bulionem nie jest dobrym pomysłem, ponieważ w ten sposób wytracamy z nich witaminy z grupy B i C, a także znacznie podnosimy ich wartość kaloryczną. Folia aluminiowa w gwiazdki użyta do pieczenia ma zatem szereg zalet, do których należą między innymi:

  • zachowanie większej ilości składników odżywczych;
  • mniejsza kaloryczność;
  • zachowanie naturalnego smaku i aromatu;
  • miękka i soczysta struktura potrawy;
  • zminimalizowanie ryzyka zabrudzenia piekarnika;
  • lekkostrawność.

Zmień nawyki swoje i swoich bliskich, dzięki zdrowemu gotowaniu!

Zdrowe odżywanie to jeden z najważniejszych kroków na drodze do lepszego trybu życia. To, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie oraz nasz wygląd, w związku z czym możemy naprawdę wiele zmienić w swoim życiu, wprowadzając do swojej diety zdrowsze alternatywy dla tradycyjnych potraw. Folia aluminiowa z pewnością okaże się w tym wypadku pomocna! Jeżeli chcesz się zdecydować na tę formę przygotowywania dań w piekarniku, mamy dla Ciebie pewną wskazówkę. Folia aluminiowa ma dwie strony – matową i błyszczącą. Wydaje Ci się, że jest to wynikiem przypadku? Nic bardziej mylnego! Matowa strona przepuszcza ciepło, błyszcząca – nie. Podczas pieczenia warto wobec tego owinąć produkt matową stroną na zewnątrz. Jeżeli natomiast po upieczeniu chcesz utrzymać danie w jak najwyższej temperaturze – zawiń je w taki sposób, aby strona błyszcząca była skierowana na zewnątrz. Sprawdź, jak sprawdzi się folia aluminiowa w gwiazdki https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne w Twoim domu i odkryj nowy wymiar przygotowywania posiłków!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here