Mleko krowie jest wykorzystywane do wytwarzania wielu produktów. Nic dziwnego – ma ono niezbędne do prawidłowego funkcjonowania białko, wapń oraz witaminy. Nie mogą go jednak spożywać osoby z nietolerancją laktozy. Na ogół jednak nawet takie osoby dobrze tolerują kefir. Jest on lekko strawny, zawiera dużą ilość żywych kultur bakterii i drożdży kefirowych. Niektórzy preferują spożywanie go na zimno lub dodanie do potraw. W każdej postaci dostarczy on jednak organizmowi ważnych składników.
Wpływ kefiru na zdrowie
Kefir można porównać do jogurtu naturalnego o gęstej, kremowej konsystencji. Ma on lekko drożdżowy zapach i jest bardziej kwaśny niż drugi produkt. Może też zawierać grudki, dlatego przed spożyciem warto go wymieszać. Ma także niewielkie ilości dwutlenku węgla, który uwalnia się podczas fermentacji, dlatego spożywaniu go towarzyszy uczucie podobne jak podczas picia napoju gazowanego. Jego picie jest zalecane sportowcom – przyspiesza regenerację mięśni i zwiększa ich wytrzymałość, a także zmniejsza zmęczenie. Kefir w naturalny sposób dostarcza organizmowi probiotyków i przyspiesza perystaltykę jelit. Przyjazne bakterie mlekowe umożliwią odpowiednie trawienie, wchłanianie witamin i minerałów, a także uregulują proces wydalania zbędnych produktów przemiany materii. Kefir zawiera białko, wapń i witaminy z grupy B oraz K.
Jak spożywać kefir?
Prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego pomaga w odchudzaniu i zachowaniu szczupłej sylwetki. Dlatego warto włączyć kefir do swojej diety. Dzięki niemu chęć podjadania jest mniejsza, dlatego zaspokoi chęć na sięganie po słodkie napoje i przekąski. Odczuwając głód lepiej jest sięgnąć po zdrowszą alternatywę. Kefir można spożywać bezpośrednio z butelki lub kubeczka, a także dodać do koktajlu owocowego, płatków śniadaniowych czy chłodnika z warzywami. Produkt może też poprawić konsystencję i wspomóc wzrost ciast, chleba, naleśników oraz racuchów. Dobrej jakości kefir oferuje m.in. firma Krasnystaw. Produkt można znaleźć tutaj – https://www.krasnystaw.eu/pl/produkty/kefir.